Tarina

Minulla on pienestä pojasta saakka ollut veneentekijän mieli

Minulla on pienestä pojasta saakka ollut veneentekijän mieli. En ole taipunut muiden tekemiin muotteihin, vaan kulkenut sinne, minne vaisto vie. Niin pitkään kuin jaksan muistaa, mieli on johtanut vesille. Isä on sanonut aina, että “mitä ei voida ostaa, se tehdään itse”. Jo ennen kuin synnyin, isä rakensi talomme takapihalla teräsvenettä, joka lopulta kastettiin myös Jaakoksi. Myöhemmin hän teki minulle ihka ensimmäisen oman veneen. Ei siis ihme, että palaan usein muistoissani lapsuuden kesiin ja vesiin. Pyörin lapsena jatkuvasti isän kintereillä verstaalla ja puuhailin yhtä ja toista. Isäni insinöörin tarkkuus ja käsityötaidot tarttuivat myös minuun ja ajattelin itsekin ensin, että minustakin tulisi insinööri. Käsillä tekeminen kiinnosti kuitenkin aina enemmän.

Taiteilijan sielu, veneentekijän mieli

Opiskelin, ja tein liki vuosikymmenen monenlaisia töitä, ennen kuin päädyin lopulta Ikaalisten käsi- ja taideteolliselle linjalle opiskelemaan veneen rakennusta. Tiesin heti, että tää on mun juttu. Vihdoin löytyi paikka, jossa taiteilijan sielu, veneentekijän mieli ja insinöörin ajattelu mahtuivat samalle suunnitelmalle.

Veneenrakentamista opiskellessa törmäsin myös vanhaan tuttuun. Opintomatkalla Kotkassa silmiini osui se samainen mökkitien varrella ollut raihnainen mahonkivene, joka nyt oli kunnostettua upeaan loistoon. Vielä 15 vuodenkaan jälkeen en saanut sitä omakseni, mutta päätin isän opein, että teen sen itse.

jade-boats

Niinpä, kun valmistuin koulusta, minulla oli mukanani omatekemä upea mahonkivene. Tarvittiin kuitenkin vielä kahdeksan vuotta töitä rakennuksilla, jotta olin valmis laittamaan kaikki kortit veneenrakennuksen varaan. Vuonna 2021 syntyi Jadeboats, matka kohti unelmaa alkoi.

Olen aina nähnyt asiat uudella tavalla ja halunnut jatkuvasti kehittää parempaa. Tismalleen samalla mentaliteetilla toimii veneinsinööri Kai Noras, joka piirtää Jadeboatsin veneet ja vastaa siitä, että suunnitelmat pysyvät raameissa ja valikoiduksi tulevat parhaat materiaalit. Meillä on hyvä kombo: minä fiilistelen, ja Kai pitää tekniset yksityiskohdat hallussa.

Uskon, että maailmassa ei ole mitään, mitä en voisi itse käsin tehdä. Jos en osaa, niin opettelen. Olen veneillyt niin kauan, että veneenpohjan nähdessäni tiedän, miten se halkoo veden ja kuinka vakaa se on. Hyvät ideat ottaa aikaa ja kypsyy hitaasti.

“Tämä on niin mun juttu, luonnonmukaisilla materiaaleilla veneen rakentaminen. Mä vaan teen, mitä haluan, mistä saan nautintoa ja mikä on mun intohimo. Toivon, että ihmiset näkee ja tuntee tässä sen, mitä olen halunnut tuoda, luoda ja valmistaa. Mun ei tarvi kilpailla, en halua kilpailla, teen vaan omaa juttua.”

Jaakko Malinen

Founder of Jade Boats

Jätä yhteystietosi - Saat hinnastomme sähköpostiisi

Liity myös uutiskirjelistallemme niin saat ensimmäisenä tiedon uusista malleistamme, kampanjoista sekä Jade Boatsin kuulumisia neljästi vuodessa. Älä huoli – emme lähetä turhia viestejä ja voit poistua listalta milloin vain.